Министърът на младежта и спорта Весела Лечева беше гост в

...
  Министърът на младежта и спорта Весела Лечева беше гост в
Коментари Харесай

Весела Лечева: Отпускане на допълнителни средства за залата в Бургас би било недобросъвестно действие

  Министърът на младежта и спорта Весела Лечева беше посетител в предаването „ Арена спорт “ на Българска национална телевизия, където разяснява настоящи тематики, свързани с базите, връзките с федерациите и концепцията за развиването на българския спорт. 
    Весела Лечева заяви, че решението за ориста на комплекса „ Червено знаме “ няма да бъде взето от нея, а след полемика с необятен кръг експерти. 
    „ Комплекс „ Червено знаме “ е гнойна рана за София и за българския спорт. Необходимо е специалистите да кажат своето мнение във връзка с това, дали да се построи изцяло нов комплекс, който да включва всички тези спортни обекти или да се направи главен ремонт в границите на сегашните уреди. Важно е да има сериозна идея за бъдещето на този обект и да бъдат предпазени напълно ползите на спорта “, сподели Лечева. Тя посочи, че в централния бюджет няма заделени 50 милиона лв., каквито уверения имаше. 
    Капиталовите разноски за спортни уреди, написани в бюджета, са в границите на 15 милиона лв.. В тази сума са включени и спомагателни средства за залата в Бургас. 
    „ Залата в Бургас е осемгодишна сага, почнала през 2014-та година Има една българска сентенция „ Пет пъти мери, веднъж режи “, само че тук това не е свършено. Започнато е на парче, с концепцията да се направи една дребна многофункционална зала за потребностите на град Бургас. След това при промяна на управленията и другите екипи, желанията порастват до огромно спортно оборудване, без да се съобрази дали има такава нужда и опция. От до момента постъпилата документи се вижда, че има доста спомагателни съглашения, неверно взети решения и огромни суми за в допълнение финансиране. Смятам, че ще е извънредно недобросъвестно в случай че отпуснем спомагателни 7,5 милиона лв., тъй като до момента са поети разноски от 65 милиона лв.. Няма по какъв начин едно такова оборудване да остане незавършено, само че в това време това няма по какъв начин да стане за сметка на българския поданик. Смятам, че уговорките, които са поети и публичната поръчка, която е направена, както и договорът, който е подписан, би трябвало да бъдат изпълнени. На този стадий разпределяне на спомагателни средства за залата в Бургас би било недобросъвестно деяние “, съобщи министър Весела Лечева. 
    Министърът на младежта и спорта беше запитана и за концепцията на своя предходник да бъдат дадени 100 милиона лв. на футболните клубове. Лечева беше безапелационна, че няма планувани сходни средства. 
    „ Има създадена разпоредба от три точки, което ми се вижда извънредно незадоволително за изразходването на 100 милиона лв. “, добави Лечева. 
    Весела Лечева беше запитана и за Българския състезателен тотализатор. 
    „ Спортният тотализатор има специфична задача – да подкрепя развиването на физическото образование и спорта. Неговото ръководство би трябвало да е в професионални ръце, би трябвало да акумулира повече доходи, а разноските да са ефикасни “, разяснява Лечева. 
    Весела Лечева продължава ежедневните си срещи с представители на разнообразни федерации. Надява се в разговор да се тушират свадите. 
    „ Най-важно е състезателите от федерации, в които има спорове, като тези в щангите, да не страдат. Радвам се, че те реализират триумфи, спортът е в напредък още веднъж, превъзмогнаха всички тежки проблеми, само че личностните спорове в управлението пречат. Трябва да намерим метод към състезатели и треньори, с цел да не бъдат ощетени и да вземат участие във значимите надпревари, които са и олимпийска подготовка “, е позицията на министъра. 
    Весела Лечева желае новата тактика за физическото образование и спорта да не мери единствено медалите, а % на ангажирани деца в спорта. 
    „ За мен всяко българско дете би трябвало да може да упражнява най-малко три спорта, с цел да може да избере обичания си, който да стане негово занимание, или в който да потърси професионално развиване “, приключи Лечева. 
    Цялото присъединяване на министър Лечева в „ Арена спорт “ може да видите .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР